Grup Rehberliği Planı

Bu yazı 34394 defa incelendi.
15 Ekim 2004 Cuma

ÖZEL SERVERGAZİ İLKÖĞRETİM OKULU
REHBERLİK SERVİSİ


GRUP REHBERLİĞİ ...
3. Tur Faaliyetleri Planı : 14.02.2000
AMAÇ : Büyüklerimizle ilişkilerimizi kavrayabilme
KONU : Büyüklerimizle ilişkilerimiz ( öğretmenler , anne-babalar ... ) ve saygı
YÖNTEM : Soru – cevap , tartışma , anlatım , dramatizasyon

İŞLENİŞ :
1. “ Büyüklerimizle ilişkilerimiz nasıl olmalıdır ? ” sorusunu bütün öğrencilere sorup tartışmayı başlatma, daha sonrada soru - cevap yöntemiyle konuyu derinleştirip kısa bir ön bilgi alma
2. “Saygı nedir ?”” sorusuna cevap alma . Daha sonra da bu konuda kısa bir bilgi verme ( Terbiyeli davranmak, kaba ve uygunsuz hareketler yapmamak, nazik ol-mak, ölçülü ve düşünerek hareket etmek ... öğrencilerin yaşlarına ve seviyeleri-ne göre anlatılacak,çünki bu turda grup rehberliği 2./7. Sınıflardan öğrencilere
yapılacak )
3. “ Saygımızı nasıl gösteririz ? ” sorusuna cevaplar alındıktan sonra konuşmaları-mızda ve davranışlarımızda saygımızı gösterebileceğimiz vurgulanacak.
4. Önce konuşmalarımızda saygılı olma konusu ayrıntılarıyla, soru-cevap ve dramatizasyon ( olumlu ve olumsuz örnekleri canlandırma ) yöntemleri kullanılarak işlenecek ... – siz,- sız’lı ifadelerle hitap etme, hatır sorma, günaydın - iyi akşamlar- afiyet olsun deme,ayrılırken izinle kalkma, söz kesmeme, laubalilik yapmama, anlatılanları dinleme, özür dileme, teşekkür etme ... gibi konulara değinilecek.
5. Daha sonra da davranışlarımızda saygılı olma konusuna geçilecek. Yine soru-ce- vap, dramatizasyon yöntemleriyle konu işlenecek ... el hareketi yapmama, uygun-suz ve şımarıkça hareketler yapmama, yol verme, yanımıza bir büyüğümüz geldi-ğinde yaptığımız işi-oyunu bırakma, ceketi ilikleme, gerekli durumlarda ciddiyeti koruma, bir iş söylediğinde yapma, eli cepten çıkarma, otururken-kalkarken dik-katli davranma ... gibi konulara değinilecek.
* Öğretmen derse girdiğinde,sofradan kalkarken-topluluktan ayrılırken yapılması gerekenler, derse geç kalan öğrenci, teneffüsteki öğrencilerin öğretmenlerine karşı davranışları ... gibi örnekler olumlu ve olumsuz şekilleriyle öğrenciler tarafından canlandırılacak.
6. “Sadece büyüklere karşı mı saygılı davranmalıyız ? ” sorusuna cevapları aldıktan sonra küçük-büyük herkese karşı saygılı ve iyi davranmamız gerektiği örneklerle vurgulanacak.
7. “Sevmediğimiz, kızdığımız kişilerede mi saygılı olacağız ? ” sorusu da diğer sorular gibi herkese, karışık olarak sorulacak.Bir büyüğümüze sevmesek,saygı duymasak bile saygı göstermemiz gerektiği , saygısızca davranmaya hakkımızın olmadığı örneklerle vurgulanacak.
* Herkesi sevmemiz gerektiği,en azından anlayışlı,hoşgörülü ve terbiyeli olmamızın
önemi üzerinde durulacak.
8. “Kendimize olan saygımızı nasıl gösteririz ? ” sorusundan sonra; düzenli,temiz,iyi bir insan olarak, ayrıca hoşlanmadığı insanlara iyi davranabilen birinin iradesini geliştirip kendine olan güvenini arttırabileceği de vurgulanacak ama seviyelere göre.

NOT : Her sorunun ve konunun sonunda konuşulanlar öğrencilere tekrar sorulacak.

Ayşeli KARAMAN
Psk. Dan. Ve Reh. Öğrt.

 

DİĞER BAĞLANTILAR